Repassem alguns dels temes tractats al darrer Ple de Nou Barris
A la sessió hi va sortir, entre molts altres punts, la gestió comunitària, la neteja dels abocadors il·legals de Collserola o el retard del Mercat de Montserrat
El darrer Consell Plenari de Nou Barris va venir, com és habitual, plagat de temes. Per començar, a l’informe del regidor, Xavier Marcé va anunciar que el pla per netejar els abocadors il·legals detectats a la Collserola noubarrienca avança. De la vintena de punts negres localitzats i denunciats per la campanya Collserola sense abocadors, va explicar que s’han netejat dos; en altres tres s’hi ha actuat ja però encara queda fer-hi alguna actuació; i després, va assegurar, queden una sèrie de punts “complicats perquè són privats” i, per tant, té “un entramet jurídic complex”. A més, Marcé va dir que n’hi ha que requereixen inversions més importants perquè no no n’hi haurà prou ambuna neteja superficial, sinó que caldrà un treball de més complexitat per esborrar tants anys d’acumulació de deixalles. Va tancar el capítol apuntant que a més de la neteja, les preocupa “que no torni a passar” i que caldrà fer acció preventiva.
La plataforma Collserola sense abocadors està fent seguiment de prop de les actuacions i ja s’han felicitat a les xarxes.
Després de molts anys de "incivisme institucional" la campanya està aconseguint els seus objectius. pic.twitter.com/RDtkiAAzdd
— CollserolaSenseAbocadors (@9B_No_abocadors) July 19, 2024
Tot i això, també ha fet una valoració, amb aspectes positius i negatius:
Aspectes positius
1⃣ Continua sent un tema prioritari. (Primer punt de l'informe del regidor)
2⃣ Ens reconeix públicament com interlocutors (!!)
3⃣ Compromís públic de continuïtat
4⃣ Han ampliat a 20 els abocadors quan en el nostre informe n'indicàvem 17.— CollserolaSenseAbocadors (@9B_No_abocadors) July 20, 2024
Va ser un dels punts de l’informe del regidor, on també va repassar l’estat d’algunes obres i projectes. Com l’illa Q e
Per la banda de l’oposició, es va lamentar que la Guineueta no hagi entrat en el Pla de Barris i es va instar a incorporar-la per garantir que es fa front a totes les mancances del barri, com ara la reurbanització de la fase 4 per acabar amb les barreres arquitectòniques, les humitats dels baixos o els problemes elèctrics. En aquest punt, el regidor va replicar que el Pla de Barris ja no és l’original, amb inversió de la Generalitat, i que les reivindicacions de la Guineueta estan pressupostats, i comptaran amb una inversióde 21 milió d’euros.
Es va criticar temes de manteniment, sobretot d’ascensors, i de neteja. També es va portar al debat la gestió comunitària. Aquesta setmana uns trenta equipaments de la ciutat, bona part de Nou Barris, ja han protestat contra un pressupost que no recull, diuen, l’increment de l’IPC i que pot posar en problemes la gestió dels equipaments a mans d’entitats veïnals. Com a exemple, Yoyi, de l’AV Verdum, va recordar que ha tancat 9 Barris Acull per problemes de finançament i que hi ha altres projectes en perill com el Tastet d’oficis. Per això es va demanar responsabilitat i “polítiques valentes” per donar suport a uns projectes comunitaris que ajuden a cohesionars els barris.
Per la seva banda, el regidor de Nou Barris va afirmar que, respecte a 9 Barris Acull “l’esforç que ha fet el Districte és inenarrable. L’ha fet acompanyament en el conflicte administratiu, hem demanat o ofert les millors condicions” en un conflicte que no es pot saltar ningú. A més, va anunciar que treballen per saltar el Festival de Sopes del Món, que ja té pressupost. Sobre la gestió cívica, assegrua que es prioritzarà i que ha fet un esforç per dotar al màxim de pressupost aquests projectes i han incrementat fins a un 18% en aquells projectes que tenen molts més metres quadrats de l’habitual. Però , va dir, que no es pot saltar el pressupost municipal.
Pel que fa al Mercat de Montserrat, es va rebutjar la proposta d’ERC d’ajudar els paradistes del Mercat de Montserrat amb l’exempció de pagar el cànon, perquè puguin afrontar millor el nou retard de les obres del nou edifici: havia d’estar enllestit després de l’estiu, però no podran treballar en les parades i el trasllat fins a la primavera. Aquesta situació fa que molts paradistes estiguin molt preocupats. Districte va rebutjar la proposta però va assenyalar que l’Institut de Mercats ja té altres vies d’ajuts.