Nou Barris recorda la figura de Hebe de Bonafini en un acte de memòria històrica
Més d’un centenar de persones reten homenatge a una dona que no va callar davant el terror d’un règim totalitari
Fa 32 anys a Nou Barris es va inaugurar el pla de las Madres de la Plaza de Mayo. Una font i una placa recorden en aquest indret el moviment de les dones argentines creat l’any 1977 en defensa dels drets humans. Hebe de Bonafini va ser durant anys la cara visible de la lluita d’aquestes dones per localitzar els milers de desapareguts. Arran de la seva mort, veïns i veïnes del districte es van aplegar en un acte unitari a la plaça que porta el nom de l’associació que presidia. L’espai es va omplir de flors, missatges, música i dansa per mantenir viu l’esperit de Hebe de Bonafini i la seva idea de no rendir-se mai.
“La Hebe es va enfrontar a un règim totalitari de terror, tortura, segrestos i assassinats que volia acabar amb les lluites populars”- explica Ignasi Hosta, soci d’Òmnium de Nou Barris – “Les Madres de la Plaza de Mayo no van callar davant la barbàrie i segueixen manifestant-se cada dijous, reclamant justícia”. Per a moltes persones moviments com aquest són una “escola de militància” que mantenen la memòria històrica. “Hi ha moltes generacions que han estat silenciades per la por, però les Madres van passar per sobre d’aquest silenci”, comenta Hosta.
Bernat Busquets, alumne de 1r de Batxillerat de I’IEA Oriol Martorell, va ser l’encarregat d’iniciar l’acte en memòria de Hebe de Bonafini, tocant el violí “amb els dits gelats”. Va interprertar una peça que Jordi Cervelló va composar l’any 1994. Es van triar aquest compositor per les seves obres de memòria històrica i de caire social en contra de tota violència. “El so de la música de Cervelló de la mà d’en Bernat Busquets va servir un cop més per expresar el rebuig a la violència i iniciar l’homenatge a una dona que tant va lluitar per defensar els drets humans”, explica la presidenta d’Òmnium Nou Barris Àngels Roset.
L’acte va incloure també dansa i música, amb l’objectiu de recollir tot el dit amb paraules i expressar-ho amb el moviment. El duet format per la Júlia Montedeoca (ballarina) i l’Anna Balcells (al violí), estudiants de 2n de batxillerat de l’IEA Oriol Martorell, va interpretar una peça creada al Laboratori de creació de l’IEA Oriol Martorell. Els alumnes van ser els propis creadors de la coreografia que van batejar “Voices”. En paraules de Roset la ballarina “va voler transmetre la pressió que senten les persones davant dels missatges, a vegades contradictoris, de la societat. És una mostra de que malgrat les dificultats cal no rendir-se”. Com a exemple, la mateixa ballarina que va continuar ballant quan la música va deixar de funcionar.
Els alumnes de l’IEA Oriol Martorell van actuar tot i el fort vent, el fred i la pluja, destaca Àngels Roset. “Van fer un gran esforç, tal com feia Hebe de Bonafini van superar les dificultats sense rendir-se”, afegeix Roset.