Dimecres, febrer 28, 2024
El Turó de la PeiraLes RoquetesSocietat

L’Arxiu Històric Roquetes-NB ret homenatge a Antonio Silva, soci número 1 i líder veïnal

L’acte va servir per engegar la commemoració dels 40 anys de l’entitat

L’Arxiu Històric Roquetes-NB ha engegat aquesta setmana la celebració dels seus primers 40 anys de vida i ho ha volgut fer amb un homenatge sorpresa al soci amb el carnet número 1, l’Antonio Silva. Una persona molt implicada a l’Arxiu però també al moviment veïnal del districte. 

El vestíbul de l’Espai via Favència (on l’Arxiu té la seu) es va omplir de membres de l’entitat però també de representants de diverses associacions de veïns, entitats, veïnes del Turó de la Peira i, per suposat, familiars. Tots ells van posar en valor la perseverància, solidaritat, la fidelitat als valors republicans i la lluita constant pels drets socials de Silva, a més d’agraïr-ne l’amistat. El van rebre entre aplaudiments i van cantar plegats el Canto a la Libertad, de José Antonio Labordeta, interpretada a la guitarra per l’actual president de l’Arxiu, Jordi Sànchez.

L’homenatjat va viure les paraules amb emoció i amb el compromís de continuar batallant per millorar els barris un cop superi el darrer entrebanc de salut. També va rebre la “rajoleta” que l’Arxiu li ha dedicat amb la seva història personal. Una rajoleta com les del centenar que ha repartit, juntament amb Arnaldo Gil per tot el districte, per senyalitzar i explicar punts històrics de Nou Barris.  

Antonio Silva va començar la seva trajectòria activista de ben jove, en la lluita antifranquista. Va militar en el PCE-ML, fet pel qual el van detenir i torturar durant dos dies a la comissaria de via Laietana. De fet, és dins la querella argentina contra els crims dels franquisme.

Després d’uns anys d’exili a França, on va treballar de ferroviari, va tornar a les Roquetes. Allà es va implicar en el moviment veïnal i va conèixer Arnaldo Gil, un dels cofundadors de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. En obrir la seva botiga de reparació de calçat al Turó de la Peira, es va integrar a l’associació de veïns d’aquell barri. Una entitat que ha presidit durant molts anys -fins fa uns dies- , en els quals ha hagut de lluitar, reivindicar, negociar i també celebrar la remodelació del barri per l’aluminosi, entre moltes altres lluites. De fet, ell va ser un afectat, ja que el seu local comercial es trobava en un dels edificis que va ser enderrocat. va ser dels darrers en fer el trasllat al local nou. I com no tot és lluita, també ha estat en la comissió de festes del barri, i s’ha implicat a Can Basté. A més de ser membre actiu de la Taula de Nou Barris per la República.  

En paral·lel col·labora amb l’Arxiu Històric en un gran tàndem amb l’Arnaldo Gil i altres membres de l’entitat. No només amb la col·locació de rajoletes, també escaneja i arxiva fotografies antigues, organitza i participa de les rutes per Collserola i els barris; i en el muntatge d’exposicions. Ell mateix ha exposat fotografies pròpies amb “Collserola crema”, una exposició denúncia i itinerant que posava imatge a les conseqüències del foc a la serra. O també l’exposició  sobre els 30 anys de la detecció de l’aluminosi al Turó de la Peira, després de l’esfondramanet d’un bloc del carrer del Cadí.

La darrera de les seves idees va ser convertir una cabina abandonada i dora de servei que Telefònica encara té al passeig de la Peira en un punt d’intercanvi de llibres, una mena de biblioteca gratuïta a peu de carrer.

Antonio Silva amb la seva dona, a qui va agrair el suport de tants anys, i un retrat dibuixat per Marga Sánchez, també membre de l’AHRNB

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies