Actuacions per recuperar el traçat i la memòria històrica del Rec Comtal
La plataforma eco-veïna Vallbona Viu ha critica que el projecte presentat per l’Ajuntament no assumeix ni el 5% de l’estudi que es va fer al 2016
L’Ajuntament de Barcelona vol recuperar l’entorn del Rec Comtal i conservar-ne la memòria històrica amb una trentena d’actuacions urbanístiques, paisatgístiques i patrimonials. Entre aquestes actuacions destaca la creació de nou espais al llarg del traçat del canal com a punts d’interès, de coneixement i d’interpretació.
Així doncs es crearan nou espais per a l’estada i per al coneixement i la interpretació històrica del Rec Comtal. Algunes d’aquestes actuacions són la recuperació i la naturalització de l’antiga plaça del Molí de les Basses, a Ciutat Vella, i la transformació del parc del Molí, a Sant Andreu, per preservar les restes arqueològiques i crear un jardí aquàtic.
El pla també preveu l’aplicació de criteris patrimonials en les edificacions que han estat construïdes sobre l’antic traçat de la infraestructura hidràulica. L’objectiu és que, en cas que s’hi facin obres, es tingui cura dels elements patrimonials de la sèquia medieval.
Des del 2016 a #Vallbona estem esperant que es materialitzi el projecte de recuperació del #RecComtal. El que va presentar fa pocs dies @bcn_ajuntament per al nostre barri no assumeix ni el 5% de l’estudi. Malauradament les promeses s’esfumem com el vent https://t.co/GCTHsL16bp pic.twitter.com/c8VDzTxAKe
— VallbonaViu#CoopZonaNord (@vallbonaviu) January 29, 2023
La plataforma eco-veïna Vallbona Viu ha criticat que el projecte presentat per l’Ajuntament no assumeix ni el 5% de l’estudi que es va fer al 2016 per recuperar el Rec Comtal al barri. Destaquen que el mapa que ha fet servir l’Ajuntament per indicar les actuacions no inclou un tram de la sèquia a Vallbona que no està naturalitzat i que, diuen, està “pèssimament conservat per Parcs i Jardins”. Segons l’entitat també hi manca el tram del creuament Torrent Tapioles-Torre Vella-Pont de la Vaca fins a la benzinera.
Durant més de 1.000 anys el Rec Comtal ha estat la gran sèquia que ha abastit d’aigua la ciutat de Barcelona. L’origen el trobem a l’edat mitjana quan el comte Mir va decidir millorar els aqüeductes romans que portaven aigua des de Collserola i des del Besòs. El rec entrava al pla de Barcelona pel barri de Vallbona, l’únic lloc on se’n conserva un tram descobert. En l’actualitat el rec gairebé no s’utilitza com a sèquia.