Rec Comtal

Durant més de 1.000 anys el rec Comtal ha estat la gran sèquia que ha abastit d’aigua la ciutat de Barcelona. L’origen el trobem a l’edat mitjana, probablement al segle X, quan el comte Mir va decidir millorar els aqüeductes romans que portaven aigua des de Collserola i des del Besòs.

Així va començar la construcció del rec, una gran infraestructura hidràulica que aprofitava l’antic aqüeducte romà de Montcada. El rec era un canal obert, fet amb pedra de Montjuïc, per on baixava una gran quantitat d’aigua que permetia regar els camps i millorar-ne així la productivitat.

Dibuix del Rec ComtalLa força amb què circulava aquesta aigua va permetre que al llarg del recorregut cap a Barcelona es construïssin vint-i-un molins i una farga, tots moguts amb l’energia hidràulica. Un d’aquests molins es trobava a la Quadra de Vallbona, un extens terreny que s’estenia per Torre Baró fins pràcticament la Trinitat i que era propietat del noble Guillem d’Argentona. El rec entrava al pla de Barcelona pel barri de Vallbona, l’únic lloc on se’n conserva un tram descobert. Encara avui es pot resseguir el traçat al costat de la via del ferrocarril i al peu del turó de la Bateria. A continuació, travessava els antics municipis de Sant Andreu i Sant Martí i arribava a la ciutat, on, al barri de Sant Pere, era aprofitat pels oficis del ram tèxtil.

Rec Comtal al pas per Sant Andreu

Amb la urbanització de finals del segle XIX, la gran sèquia va anar perdent importància, però tot i això encara va seguir regant les terres fins ben entrat el segle XX. En l’actualitat, la gent dels últims horts de la Ponderosa són els únics que encara aprofiten l’aigua del rec abans que la sèquia desemboqui al Besòs. Disposen encara d’aquesta caseta de distribució d’aigua on es regula el cabdal que va a parar als camps. A banda d’això, el rec gairebé no s’utilitza com a sèquia, però aquest racó del barri de Vallbona s’ha recuperat i s’ha convertit en un espai enjardinat. L’any 2015 es va remodelar i urbanitzar el camí que uneix Vallbona amb Montcada i Reixac. Ara el camí és més ample i més segur perquè no l’afecta el cabdal del rec i està il·luminat.

Ubicació del Rec Comtal:


Mostra Rec Comtal en un mapa més gran

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies