Stolpersteine a Nou Barris: records que perduren
Nou Barris acull una Stolperstein en memòria de les víctimes del nazisme, un homenatge que conserva la memòria històrica i dóna visibilitat a les víctimes locals
L’any 1993, l’artista alemany Gunter Demnig va concebre el projecte Stolpersteine, unes llambordes commemoratives destinades a mantenir viva la memòria de les persones deportades i assassinades pel règim nazi. Aquestes llambordes, que porten una placa daurada amb el nom i les dades de la víctima, es col·loquen davant del darrer domicili conegut d’aquestes persones, recordant la seva història en l’espai públic.
Nou Barris també compta amb una d’aquestes pedres de memòria. Josep Fort Maluenda, membre de la CNT i dels Comitès de Defensa Confederals, va ser executat el 29 de setembre de 1941 a NS-Tötungsanstalt Hartheim. En el seu honor, l’1 de juny de 2022 es va col·locar una Stolperstein davant de casa seva, al carrer Fonteta 44, en un acte que va comptar amb la presència de l’alumnat de l’Institut Francisco de Goya d’Horta-Guinardó, l’Amical de Mauthausen, l’Amical de Ravensbrück i la regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona.
Aquesta tasca de mantenir viva la memòria històrica s’amplia també amb la recerca de noves víctimes. En 2024, la Taula per la República va contactar amb l’Amical de Mauthausen per a col·locar una Stolperstein a Sant Andreu de Palomar en memòria de Ricardo Sierra Sánchez, militant de la CNT assassinat el 1943 a Mauthausen. La seva família, amb els fills Jordi i Ricardo Sierra Domingo com a veïns de La Prosperitat i La Trinitat Nova, ha conservat durant vuitanta anys les cartes que va escriure des de l’exili, fet que justifica la petició de reconèixer la seva condició de víctima del nazisme.
Diversos veïns de Nou Barris també van perdre familiars als camps d’extermini nazis. Conchita Cortés, de La Trinitat Nova, va recollir la història del seu pare, un mosso d’esquadra que va morir a Mauthausen després de l’alliberament, en el llibre Un hombre llamado Honorato. Carmen Riaño Ibáñez de Vallbona, Pedro Lara Moreno d’El Verdum i Àngels Rabadà Núñez de Canyelles també van patir la pèrdua de familiars a mans del nazisme.
Preservar la memòria històrica continua sent fonamental per mantenir viu el record d’aquells que van patir la repressió del nazisme. Amb la instal·lació de noves Stolpersteine, es reafirma el compromís amb la justícia i la dignitat de les víctimes.
Redacció: Andrea Yuste