Ruta de carrers i barris: Harry Walker

Descobriu la història i el patrimoni del districte amb el Relligant Nou Barris

Aquest estiu us convidem a entrar en el museu virtual de Relligant Nou Barris. Una xarxa que ens permet descobrir a la vegada el patrimoni material del districte i la seva història des del nostres mòbils o tablets. Gràcies a aquest projecte descobrireu imatges antigues del lloc on us trobeu i una explicació històrica farcida d’anècdotes i curiositats. Fins al setembre, us proposem descobrir cada dia algun d’aquests punts i us animem a seguir les rutes que trobareu a la pàgina del Relligant Nou Barris.  Seguim amb la ruta de carrers i barris.

A mitjan segle passat, la indústria catalana començava a recuperar-se després dels temps difícils de la postguerra. Durant aquell temps, moltes fàbriques es van traslladar al barri de la Prosperitat. L’obertura de la Meridiana havia assegurat una bona comunicació i havia afavorit la remodelació del passeig de Valldaura com a polígon industrial.

Una de les empreses de més influència al barri va ser la Harry Walker. Associada amb la Hispano-Villiers, responsable dels motors de petita cilindrada com el del famós Biscúter, la Harry Walker fabricava, a més, tota mena d’accessoris per a l’automoció. Donava feina a prop de 500 treballadors als tallers i oficines del passeig de Valldaura. Dels 1.300 m2 que ocupava en el moment d’inaugurar-se, l’any 1958, va arribar a ampliar-se fins als 3.400 m2 a principis dels 70.

Malgrat l’èxit inicial, va caure en desgràcia per les constants queixes veïnals a causa de l’elevada contaminació que generava, així com per una llarga vaga que va durar entre 1970 i 1971. Aquesta vaga va rebre el suport de moltes altres empreses nacionals i internacionals, com La Maquinista Terrestre i Marítima i la Solex de França i Torí (Itàlia).

Després del tancament, diverses plataformes veïnals van demanar que l’espai que ocupava la fàbrica es reaprofités per instal•lar-hi equipaments per al barri. Per això, hi podem trobar el primer institut d’ensenyament de la zona (l’actual Institut Sant Andreu), l’Escola Santiago Rusiñol, el CAP Rio de Janeiro i el Pavelló Poliesportiu Municipal Valldaura.

 

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies