Els Aurigues Olímpics de Can Dragó

L’any 1928 l’escultor Pau Gargallo va rebre dos encàrrecs. Un conjunt escultòric format per dos atletes a cavall i un altre conjunt format per dos aurigues conduint dues bigues. Les escultures havien de presidir l’Estadi Olímpic de Montjuïc, que es va inaugurar l’any 1929 amb motiu de l’Exposició Internacional de Barcelona.

En època de l’imperi romà els aurigues eren els esclaus que conduïen els carros en les curses de cavalls. D’aquesta manera, a principis del segle XX, en ple Noucentisme, es va recuperar una figura del passat clàssic. Els aurigues de Gargallo van decorar la porta de Marató de l’estadi de Montjuïc, que havia estat pensat amb l’esperança que la ciutat acollís un jocs olímpics.

Si fas servir un telèfon intel·ligent o tauleta, gaudiràs més de l’experiència obrint
el vídeo en mode ulleres 360º a l’App de YouTube .

Des dels anys 60 l’estadi va restar sense ús, fins a estar gairebé en ruïna, i els aurigues de Gargallo es van malmetre.La pedra artificial amb què havien estat fets s’havia degradat.

Aurigues2

Amb els preparatius dels Jocs Olímpics de 1992 l’estadi es va recuperar i van fer uns motlles de guix dels aurigues, cosa que van permetre fer-ne una còpia en fibra de vidre. Aquesta rèplica va coronar l’estadi l’estiu de 1989.

Aurigues1

El mateix any també es va encarregar una altra còpia en bronze de la peça a la mateixa escultora que l’havia restaurada, Marta Polo. A finals dels anys 80 i principis dels 90, l’Ajuntament va guarnir Nou Barris amb diversos monuments, un dels quals va ser aquesta segona rèplica dels aurigues olímpics. El 13 de maig de 1991 l’obra va ser col·locada al nou complex esportiu de Can Dragó i va quedar integrada al parc en un turonet dissenyat per l’arquitecte municipal Enric Pericàs.

El fet de tenir-ne dues rèpliques ens permet observar les escultures des de dos punts de vista diferents. A Nou Barris, situats al capdamunt del turó, els aurigues guanyen un contrapicat que els atorga dinamisme i força. I la possibilitat d’accedir al cim i situar-se al costat de les escultures també permet observar-ne tots els detalls.

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies