Estàtua de la República

El monument a la República ha esdevingut un dels símbols de Nou Barris. Tot i això, l’emplaçament original era ben lluny del districte. L’Ajuntament el va encarregar l’any 1932 per retre homenatge al president de la Primera República, Francesc Pi i Margall.

La iniciativa es va plasmar en forma d’un monòlit coronat per una estàtua de bronze de 4,5 metres. Aquesta estàtua, obra de Josep Viladomat, es va anomenar Flama. Representa una dona jove, nua i altiva amb una gorra frígia al cap que sosté una branca de llorer amb la mà cap endavant, simbolitzant la llibertat i el futur. A la base, hi van instal•lar un medalló de marbre amb el rostre en relleu de Pi i Margall elaborat per l’escultor Joan Pié.

Si fas servir un telèfon intel·ligent o tauleta, gaudiràs més de l’experiència obrint
el vídeo en mode ulleres 360º a l’App de YouTube .

Estàtua de la República a la Pl. Sòller

 

El monument es va instal•lar a la cruïlla de l’avinguda Diagonal amb el passeig de Gràcia el gener del 1935 i el president de la Generalitat Lluís Companys el va inaugurar oficialment el 12 d’abril de 1936. Després de la derrota republicana a la Guerra Civil, l’any 1939, el règim franquista va ordenar la retirada i la destrucció del medalló i l’estàtua. Però els arquitectes Adolf Florensa i Joaquim Vilaseca van amagar-los en un magatzem municipal del carrer de Wellington. Allà van romandre fins a l’arribada de la democràcia. Aleshores, es va voler restituir el monument al lloc original, però el canvi de nom de la plaça de la Victòria pel de Joan Carles I ho va descartar.

Estàtua de la República guardada

 

El 1986 l’estàtua Flama va ser exposada primer a la plaça de Sóller i després davant la seu del districte de Nou Barris. Finalment, la reforma de la plaça de Llucmajor va oferir una ubicació definitiva a l’obra. El 14 de juliol de 1990 l’alcalde Pasqual Maragall va inaugurar el nou monument a la República, un conjunt amb una estructura de ferro colat de 27 metres d’alt, obra dels arquitectes Albert Vilaplana i Helio Piñón. A la part superior s’hi va col•locar l’estàtua Flama i, a la base, el medalló de Pi i Margall. Algunes associacions i el Memorial Democràtic han demanat que l’estàtua i el medalló tornin a l’emplaçament original, al passeig de Gràcia, però l’Ajuntament ha rebutjat la proposta. També s’hi ha mostrat en contra el veïnat de Nou Barris, que s’han fet seu el monument.

Ubicació de l’Estàtua de la República:


Mostra Estàtua de la República en un mapa més gran

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies